Du använder en webbläsare som inte längre stöds av dess tillverkare. Vår website är inte anpassad för äldre webbläsare, vänligen uppdatera din webbläsare för din egen säkerhet.

Uppdatera

Svenskar flyttar många gånger under sitt liv. Har man flyttat någon gång i sitt liv så vet man hur mycket jobb det innebär. Även om man bor litet samlar man på sig en massa saker under livet som gömmer sig i alla vrår där hemma och det kan kännas överväldigande när det är dags att packa ihop det.

Så hur kan du tänka praktiskt under flytten för att göra det så smidigt som möjligt? Här är våra tips!

Gör en plan för hur du ska gå till väga. Hur mycket tid behöver du? Vad kan packas ner på en gång och vad behövas användas ända fram till flyttdagen? Skriv ihop en lista för allt det administrativa som måste göras som tex adressändring och säga upp abonnemang etcetera.

Förbered dig genom att köpa allt flytt och packmaterial som du kan tänkas behöva. Glöm inte att återvinna dina flyttkartonger när du är klar med flytten. Du kan även hitta återvunna flyttkartonger gratis eller till ett billigare pris. Bra för plånboken och miljön.

Rensa. Flytt är ett bra tillfälle att verkligen gå igenom dina saker, eftersom allt ändå ska packas ner. Du kan antingen sälja det du inte önskar att behålla eller donera till välgörenhet.

Märk alla lådor. Kategorisera med olika färger för att göra det så enkelt som möjligt. Skriv vilket rum lådan kommer ifrån eller skriv vad som finns i lådan om det är tex lakan eller kastruller.

Gå från rum till rum. När du börjar med packningen så kan det underlätta att ta ett rum i taget. Ta upp en sak i taget och sätt den i rätt kartong med rätt märkning. Plasta in alla textilier och packa allt ömtåligt med bubbelplast. Om du har packat allt ömtåligt i en låda så märk den tydligt.

Utnyttja all plats när du packar. Sätt besticken i en ugnsform och sätt strumpor i skorna. Ha det tänket med dig när du packar så kommer du inte behöva lika många flyttkartonger. Du kommer spara tid, pengar och ansträngning.

Packa inte för tungt i varje låda. Tänk på att flyttlådorna har en max vikt. Om du packar för mycket så blir det också tungt för ryggen och svårt att bära. Fördela tyngre saker som tex böcker med annat så, det inte är bara tunga saker i en låda.

Packa en overnight-bag med de tillhörigheter du kommer behöva så fort du flyttat in i ditt nya hem. Tandborste och liknande. Troligen kommer du vara trött efter en flyttdag och att behöva börja gräva i flyttkartongerna det första du gör känns nog inte så kul. 

Hyr ett förråd. Det går snabbt och enkelt att göra utan bindningstid. Du kommer åt dina saker när du behöver under hyresperioden så du kan flytta in lite i taget när det passar dig. Annars kan man enkelt anlita en flyttfirma som hjälper till.