Du använder en webbläsare som inte längre stöds av dess tillverkare. Vår website är inte anpassad för äldre webbläsare, vänligen uppdatera din webbläsare för din egen säkerhet.

Uppdatera

När du ska flytta hemifrån för första gången har du en mycket spännande tid framför dig med en massa lärdomar om vad vuxenlivet faktiskt innebär. Det är just nu väldigt svårt att komma in på den svenska bostadsmarknaden och många bor i andra hand, vilket blir väldigt dyrt. Du får inte heller så många kvadratmeter för pengarna.

Varför inte flytta in ihop med kompisar eller andra i din ålder? Kollektiv gör lite av en come back just nu med fler som väljer att bo tillsammans med andra. Du lagar din egen mat och tvättar din egen tvätt. Du bara råkar dela vardagsrum och-wifi lösenord med dem. Det är också ett alternativ till studentkorridor.

Det finns en massa fördelar med co-living. Det första och mest uppenbara är att man sparar pengar. Ni kommer dela på alla gemensamma utgifter som städartiklar, elräkningar och internet etcetera. Maten kan inhandlas separat eller så kan hushållet dela på kaffe och salt och peppar mm. Det är viktiga är att reda ut dessa detaljer i början så alla är nöjda med ert upplägg.


En annan stor fördel är det sociala umgänget man får. Om du flyttat till en ny stad där du inte känner någon så kan dina huskamrater bli nära vänner och ni kan lära er av varandra. Du kan lära någon laga din favoriträtt och en annan kanske kan hjälpa dig fixa en avhoppad kedja på din cykel.

För ett harmoniskt hem med folk som först är främlingar behöver man ha en massa respekt för varandra. Ska du ha gäster tex, så kan det vara bra att meddela dina huskamrater innan. Ni bör även bestämma om vem som ansvarar för vad, och när. Att man städar upp för sig själv är förhoppningsvis en självklarhet men hemmet måste även dammsugas och toalett och badrum måste rengöras. Fixa ett schema och bestäm när saker ska göras och av vem. Sätt upp schemat och pricka av när en task har genomförts. 

Det som kan bli svårt när du bor med andra är utrymme för att förvara alla dina saker. Din cykel och resväskorna tar en massa plats och dina vinterkläder behöver du ju inte på sommaren. Då kan du enkelt hyra förråd för allt som inte får plats. Du kan hyra helt utan bindningstid och kommer åt dina saker varje dag.